Lottas oenothera. Foto: Lotta Björnlund.

Glöm inte samla fröer!

Så här mitt i högsommaren kan det vara dags och fundera på att samla lite fröer att sända in till STA:s fröförmedling. Kan jag kan alla.

Åtta sorter fick jag ihop förra året, lite rens och sen ner i ett kaffefilter, vik ihop, följ de enkla instruktionerna du hittar i TrädgårdsAmatören eller på fröförmedlingens hemsida. Som donator tilldelas du frön i första omgången, och jag fick alla fröer jag önskat. Flera av våra stordonatorer, som skickar in över 50 sorter varje år, börjar bli lite till åren, när de inte kan eller orkar samla frö längre – så det gäller att många nya tar upp den här gamla amatörtraditionen. Jag stoppade just frön av Lupinus arcticus i en filterpåse. Den trevliga långblommande oenotheran på bilden (Oenothera stricta ’Sulphurea’?) hoppas jag också ska hamna i en påse, så se dig omkring, du har säkert mycket trevliga sorter att dela med dig av. Till våren planeras en praktisk frökurs med Peter Korn, rekommenderas!

Lotta Björnlund