Ullungrönn (Sorbus ulleungensis). Foto: Madeleine Almér.

Höstresa bland exotiska växter söndag 11 oktober 2015

Läs ett reportage från resan i medlemsbladet våren 2016:
https://issuu.com/skanekretsen/docs/medlemsbladvar16

Växtjägarens egen trädgård

Tor Nitzelius var en av våra mest kända växtjägare. Han samlade frön från olika delar av världen och sådde i Göteborgs botaniska trädgård, där han var verksam. Även vid sommarbostaden i Fladalt på Hallandsåsen växer träd och andra växter från hans insamlingar och från de växter som ursprungligen såddes i botaniska trädgården. Fröplantorna har vid det här laget hunnit växa till ett helt arboretum. Detta ska vi besöka under vår höstresa.

Tor Nitzelius, upptäckte 1976 på ön Ullung-do, mellan Japan och Sydkorea, en kraftig rönn med mörkt gröna blad och vackra droppformade, blanka frukter. Nu känner vi den som ullungrönn, Sorbus ulleungensis, och den har blivit ett omtyckt träd i våra parker och trädgårdar.

Förutom ullungrönnen kommer vi att få se andra rönnar, lönnar, körsbärsträd och buskar som alla är unika i Sverige. Tidpunkten för vår resa är vald med tanke på höstfärgerna. Nitzelius son, med samma förnamn, förvaltar samlingen och hälsar oss välkomna.

Läs mer:
Djungeln gick i arv – krönika av Karin Berglund om trädgården (DN 10/9 2007)
Ullungrönnen har äntligen fått ett vetenskapligt namn – Peter Linder om Nitzelius och ullungrönnen

Ullungrönn (Sorbus ulleungensis). Foto: Madeleine Almér.

Ullungrönn (Sorbus ulleungensis). Foto: Madeleine Almér.

Vedlund och djungelbäck i Laholm

Vi kommer att vandra längs en savann i en sydsluttning med solälskande blommor, vidare in i vedlunden, genom vilda skogen, ner mot en bäck omgiven av storbladiga träd och buskar som ger djungelkänsla och vidare bort mot magnoliaporten.

Området kallas stadsparken, men det man trodde sig veta om stadsparker ställs på huvud här. Här finns vilda partier såväl som formella med strikta former, gångar slingar sig fram men de kan också vara raka med siktlinjer. Växterna inom de olika delarna är hämtade från samma ståndort och ställer samma krav på miljön. Det är kanske därför som exotiska och ovanliga träd och perenner finner sig väl tillrätta här. Bakom skapelsen står landskapsdesignern Peter Gaunitz och parkpersonalen. År 2013 blev parken utsedd till årets vackraste park. Parkchefen Stefan Persson kommer att visa oss runt.

Läs mer:
En dröm för växtälskare och en lättskött park – läs mer om stadparken på Växtforum

Stenparti och woodland i Horsabäck

Sista stoppet på vår resa blir hos Birgit Udsen i Horsabäck. Här under trädkronorna i en alldeles svensk skog hittar vi ett stort utbud av växter som trivs i en vedlund, längs en djungelbäck, på en prärie, en alpäng eller i en helt vanlig rabatt.

www.horsabackperenner.se

Anmälan till vår höstresa

Skicka anmälan till
eivor.landskrona@gmail.com
senast 23 september.
Anmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om den
inte samlar tillräckligt många deltagare.
Ta del av våra resebestämmelser.
Pris: 600 kr. Bankgiro 354-7114.
Ange namn och resmål.
I priset ingår lunch, buffé med kaffe och kaka. Ta med egen fikakorg!