Jubileumsresa till England (maj 2013)

Jubileumsresa till England (maj 2013)

Skånekretsens jubileumsresa till Lake District 18–23 maj 2013

På denna upplevelserika resa till norra England kommer vi bl.a. att besöka den berömda trädgården Levens Hall från 1600-talet , slott och innehållsrika privatträdgårdar – men vi får också uppleva poeten Wordsworths vackra landskap i Englands omskrivna sjödistrikt.

PROGRAM

Lördagen den 18 maj
Efter att ha landat på flygplatsen i Manchester tar vår buss oss norrut direkt till vårt hotell i Bowness-on-Windermere, det tar cirka en och en halv timma. Vårt hotell ligger på några minuters gångavstånd ner till sjön och till centrum av den trevliga semesterorten vid sjön Windermere. Efter att ha checkat in ses vi senare för en välkomstdrink och middag tillsammans på hotellet.

Söndagen den 19 maj
Vi börjar dagen med besök i plantsamlarträdgården Windy HallWindemere, hemma hos Diane Hewitt och David Kinsman. Hon är ansvarig för vilka trädgårdar i Cumbrien som får vara med i »the Yellow Book« och han startade en förening för japanska trädgårdar. Deras 16000 m2 stora tomt består av ett mycket innehållsrikt wood-land med en samling ovanliga träd och buskar, bl.a. av stewartia, rhododendron och kamelior. Olika varianter av gunnera kantar en liten sjö med sjöfågel och en japansk-influerad mossträdgård innehåller också olika sorters ormbunkar, en växt som är något av ett signum i området. Innan vi åker bjuds vi på förmiddagskaffe/te och kaka.

Windy Hall. Foto: Karin Lagergren.

Windy Hall. Foto: Karin Lagergren.

På väg till nästa besök stannar vi i Ambleside för lunch och upptäcktsfärd på egen hand.

Under eftermiddagen besöker vi Rydal Mount & Gardens i Ambleside, den engelske hovpoeten William Wordsworths älskade hem mellan 1813 och 1850 – poeten som inspirerades av den vackra naturen i Lake District och var en av förgrundsgestalterna för romantiken. Rydal Mount ligger högt upp på en sluttande tomt med en enastående utsikt över Windemere, Rydal Water och de omgivande bergen, något som vi får njuta av i den stora landskapsparken.

På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet

Måndagen den 20 maj 
Idag åker vi ett par mil söderut till Summerdale House & NurseryNook. Vi kommer att besöka Gail och David Shields specialplantskola (mycket primula, auricula, galanthus) och intillliggande privata trädgård, som ligger runt en före detta prästbostad från 1700-talet. Den klassiskt engelska trädgården är indelad i flera trädgårdsrum med olika teman, och de är sammabundna med vackert stensatta gångar som Gail designat. Ovanliga inslag är ett valv gjort av stockar och en »aurikelteater«. Vi bjuds på förmiddagskaffe/te och Gails hembakade kakor.

Eftermiddagen ägnar vi sedan helt åt världsberömda Levens Hall, Levens, en trädgård som inte liknar någon annan! Delar av Levens Hall härstammar från medeltiden, men trädgården anlades 1694 av fransmannen Guillaume Beaumont åt major James Grahme med formklippta buskar av idegran s.k topiarier – dessa är nu bland de äldsta i världen. Fastigheten har ärvts inom släkten genom århundradena och ägs och bebos idag av Hal Bagot med familj. Trädgården innehåller förutom delen med topiarier, även en rosenträdgård, fruktträdgård, kryddträdgård och vackra perennrabatter. 1994 byggdes en fontänträdgård för att fira trädgårdens 300-årsdag. Här finns även en restaurant med god hemlagad mat.
Gemensam middag på hotellet på kvällen.

Levens Hall. Foto: Karin Lagergren.

Levens Hall. Foto: Karin Lagergren.

Tisdagen den 21 maj 
På morgonen stannar vi i norra utkanten av staden Windemere och besöker Holehird Gardensträdgårdssällskapet The Lakeland Horticultural Societys 68000 m2 stora visningsträdgård som sköts helt av cirka 250 medlemmar (av 1700) på ideell basis. Man vill främja konst, vetenskap och praktisk trädgårdsskötsel, speciellt med hänsyn till förhålladena i Lake District, och trädgården har tre nationella samlingar av växter: astilbe, hydrangea och polystichum. Vi får en guidad tur genom trädgården och växterna är namnskyltade, både i rabatterna och i det vackra stenpartiet.

Efter besöket här fortsätter vi norrut och får uppleva den säregna naturen i nationalparken runt vägen, där fåren går och betar på de kullar eller berg »fells« som är så speciella för området.

Under eftermiddagen besöker vi sedan Dalemainnära Ullswater, en historisk herrgård med anor ända från 1100-talet och som varit i samma familj ägo sedan 1679! Byggnaden har byggts till under olika epoker, den fascinerande och variationsrika interiören har bl a handmålade, kinesiska tapeter från 1700-talet, ekpanel och stuckatur från 1500-talet mm mm. En hall från 1400-talet med en gigantisk öppen spis rymmer en mysig restaurang, där man både kan fika och få lunch.
Den 20000 m2 stora trädgården innehåller tätt planterade rabatter med en del ovanliga växtkombinationer, här finns olika trädgårdsrum som en knutträdgård »knot garden« från 1400-talet, en rosengång kantad av breda perennrabatter och ett skuggigt wood-land. Nere mot en liten sjö ligger den lägre trädgården och intill en sovande gräsjätte finns något som gjort trädgården vid Dalemain vida känd, nämligen en stort parti blå vallmo från Himalaya »Meconopsis Dalemain«.
EXTRA: Dalemain utsedd Garden of the Year 2013!

Dagen avslutar vi som vanligt middag med tillsammans på vårt hotell.

Onsdagen den 22 maj
Efter frukost promenerar vi ner till sjön och går ombord på turistbåten Lakeland Cruisessom kommer att ta oss på en tur söderut längs med sjön Windermere. Efter cirka en timma går vi av båten intill tjusiga Lakeside Hotel, där vi stannar för att få en guidad tur av deras trädgård. Trädgården innehåller vackra svepande perennrabatter och ligger precis vid vattnet, också den är med i the Yellow Book. Efteråt går vi in och dricker förmiddagskaffe med scones till.

Vår buss har dykt upp på hotellet och tar oss till det privatägda slottet Holker Hall, Cark-in-Cartmel, där Lord och Lady Cavendish bor och välkomnar besökare till delar av slottet och till den romantiska 100000 kvm stora trädgården. Den innehållsrika och perfekt skötta trädgården anses vara en av hela Cumbriens vackraste och avspeglar ägarnas stora trädgårdsintresse bl.a. genom ständig utökning av trädsamlingen i arboretet (här finns t ex den nationella samlingen av styrax och halesia, samt rhododendron med ovanligt stora, doftande blommor) och genomförandet stora projekt som en oval amfibieteater som öppnas för första gången månaden innan vi kommer. Klassiskt formella delar närmast slottet är packade med vackra perenner och en mångfald lökväxter; här finns också en trevlig restaurang där vi kan äta lunch.

Efter ännu en dag med många fina upplevelser, äter vi en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Holker Hall. Foto: Karin Lagergren.

Holker Hall. Foto: Karin Lagergren.

Torsdagen den 23 maj
Efter frukost packar vi våra resväskor och åker senare under förmiddagen till puben Strickland Arms i Sizergh för en tidig lunch tillsammans.

Under eftermiddagen har vi fått den stora förmånen att få ett exklusivt besök på Gresgarth Hall, den italienskfödda internationellt kända landskapsdesignern Arabella Lennox-Boyds hem sedan 1978, vilket annars bara är öppet för besökare vissa dagar per år. Den beskrivs som en av de mest spännande trädgårdarna i hela England med en skicklig kombination av italiensk och engelsk trädgårdsstil. Man når trädgården genom en uppvuxen gammal park och kommer sedan fram till cirka 48 000 m2 odlad trädgård. Vi får en introduktion av chefsträdgårdsmästaren och får sedan på egen hand upptäcka bl a terasser med ett överflöd av planteringar. Dessa leder, via en kinesisk bro, ner till en sjö med våtmarksplanteringar, breda perennrabatter, en stor muromgärdad köksträdgård och magnolia- och rhododendronsluttningar.

Efter alla våra upplevelser åker vi sedan till flygplatsen i Manchester för hemresa.

Pris: 12 490 kronor

Avbeställningsskydd och kompletterande reseförsäkring, som är frivillig, ska beställas och betalas direkt till ditt försäkringsbolag i samband med första inbetalningen.

I priset ingår: 
Reguljärflyg med SAS från Kastrup t&r Manchester inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i Manchester; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på The Burn How Garden House Hotel *** i Burness-on-Windermere fem nätter; en lunch och fem middagar. Dessutom ingår välkomstdrink, tre förmiddagsfika, buss- eller båttransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker eller eventuell dricks. Enkelrumstillägg: 1800 kronor. OBS: begränsat antal enkelrum på hotellet, men några extra är reserverade på hotellets systerhotell fem minuters promenad därifrån.

Anmälningsavgiften, som är 1500 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs drygt en månad före resan.

Reseledare 
är Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor, med Curt Schröder som assisterande reseledare.
Telefon: +46 (0)46-39 99 69
E-post: karins.gardentours@gmail.com

Resegaranti 
ställs till Kammarkollegiet enligt beslut 2012-12-20 Dnr 500-3102-12.

Hotellfakta
The Burn How Garden House Hotel*** 5 natter inkl. frukostbuffé och 5 middagar.

Adress: Back Belsfield Road, Bowness-on-Windermere, Cumbria, LA23 3HH, England
Telefon: +44 (0)15394 46226
Fax: +44 (0)15394 47000
E-post: info@burnhow.co.uk

Flygfakta
Ditresa: Avresa den 18 maj med SAS 541 från Köpenhamn/Kastrup kl. 15:40 med ankomst Manchester airport kl. 16:30.
Hemresa: Avresa den 23 maj med SAS 542 från Manchester airport kl. 19:10 med ankomst Köpenhamn/Kastrup kl. 22:00.