Kiekeberg och Tyskland 16–18 augusti 2013

Kiekeberg och Tyskland 16–18 augusti 2013

Lite nytt – vi har ju brukat åka i april till Kiekebergs växtmarknad, nu väljer vi hösten, ett lite annat plantsortiment således.

Ta nedanstående som en aptitretare. Mer information följer på Alnarp i vår och fortsatt här på webben.

Planering för inresedagens program pågår. Vi bor 2 nätter i UetersenParkhotel Rosarium. Dag 2 tar Kiekeberg-marknaden merparten av dagen. Hemresedagen åker vi till Horstmann som hälsar oss varmt välkomna på söndagen. Så botaniserar vi bland de små rara barrväxterna. Maken och jag var i Tyskland ett par dagar i maj 2012 och stannade till hos Horstmann på vägen hem. Dessa val man ställs inför…

Horstmanns bäddar. Foto: Lotta Björnlund.

Horstmanns bäddar. Foto: Lotta Björnlund.

God mat och trevligt sällskap och så alla dessa växter. Ni hänger väl med?!?!?! 2010 på våren när vi senast arrangerade en Kiekeberg-resa låg priset på ganska precis 3.000 kronor. Jag skulle tro vi hamnar där någonstans.

Lotta Björnlund

Läs gärna Skånekretsens resevillkor innan du anmäler dig till resan. Det finns fortfarande (30 juli) en möjlighet att följa med. Ring Lotta Björnlund på 0733-424904.

Listan över utställare på växtmarknaden finns nu på Kiekebergs hemsida (längst ner).

– – –

Dag 1

08.00 Avresa från Alnarp.

Vannarpsbussarna tar oss fram och åter, och Maj-Lis Åkesson har tipsat mig om att be att få Thomas som chaufför som kört oss två gånger förr och hittar till våra vattenhål. Ta gärna med en liten fika/matsäck/frukt, den som inte vill det hittar något på färjan över till Puttgarten. Glöm inte ta med banankartonger eller andra praktiska lådor märkta med namn.

Vi tar av mot Kiel och första målet är Dittman GartenBaumschule i Gettorf. 20 000 m2 plantor, ett brett sortiment. På deras hemsida finns en översiktsplan att klicka på, intressanta partier ligger i mitten gissar jag. Det är tredje och fjärde generationen Dittman som driver plantskolan. Har inte varit här, men amatörer vågar väl chansa?! Vi har planerat in lunch därefter, mer om det på bussen.

http://www.garten-dittmann.de/index.php

Sen skall vi klämma in ett stopp till innan vi glider in på hotellet i Uetersen mot kvällen, men jag tror det får bli en överraskning. Jag har ett par trevare ute, i Uetersens närområde. Peters kommer ni att finna på Kiekeberg, jag hade tänkt vi skulle åka till dem på fredagen, men efter telefonsamtal idag så blir det inte så, p.g.a. husbyggnation och förberedelser inför Kiekeberg.

Vi checkar in på Parkhotell Rosarium i Kiekeberg och äter gemensam middag.

Dag 2

Upp med tuppen, och efter en stadig früstuck, beger vi oss till Kiekeberg. Det blir runt 75 intressanta företag som visar upp sig och sina produkter, här verkar finnas allt och lite till! Kolla själv med hjälp av länken nedan. Lunch ordnar vi själva på plats. Middag på kvällen på hotellet när vi pustat ut.

http://www.kiekeberg-museum.de/uploads/media/Ausstellerliste_Pflanzenmarkt_Sommer_2013_01.pdf

Jag läste igenom utställarförteckningen och hittade bland annat:
”Inte ens experten kan sakna något”
Nyaste hosta-sorterna
Die Kleine Plantage från Holland (gillar jag – perenner)
20 sorters honung
Rostfria vindspel – vem söker inte det?!
Ingo Kaczmarek – Staudenraritäten & neueinführungen
Armin Kilian som har dvärgbarr och gräs passande för dessa – låter kul
Rariteter av alla slag så klart

Dag 3

Horstmann i Schnewerdingen är dagens höjdpunkt, och det passar ju bra eftersom det inte ser ut som de finns bland utställarna på Kiekeberg. En kväll försvinner fort om man borrar ner sig i hans sortiment … jag måste i alla fall ha med mig Pinus mugo ’Suzi’ hem den saken är klar.

http://www.tsuga.de

Vi äter lunch i grannskapet och kan sedan slumra lite på väg mot Puttgarten, och innan vi kör på färjan har vi hunnit med lite andra inköp, för den som vill. Gissar vi är hemma i Alnarp runt 21.00.

Pris

Plats i dubbelrum 3 250 kronor. Vid enkelrum betalar du 3 830 kronor.

OBS! Samtliga måltider utom lunch på lördagen på Kiekeberg ingår. Inträdesavgift till Kiekeberg är inkluderad. På det här sättet slipper ni hålla på med pengar i samband med luncherna fredag och söndag.

Betalning

Till Skånekretsens pg-konto 53 53 65-1. Sista betalningsdag måndag 5 augusti. Glöm inte ange avsändare.