Lövgroda hos Laila Dahlgren. Foto: Mari Zander.

Öppen trädgård på Österlen 14 juli 2013

Söndagen 14 juli 2013 är det den sista dagen med Skånekretsens öppna trädgårdar. Trädgårdarna har öppet mellan klockan 10–16. Läs mer om de medverkande trädgårdarna nedan.

Hos Else-Gerd Björk. Privat foto.

Hos Else-Gerd Björk. Privat foto.

Else-Gerd Björk

Radhusträdgård på 450 m2, där man vid entrén möts av ett flertal tråg med alpina växter. Trädgården i övrigt består av ett blandat perennsortiment uppbyggt i olika miljöer med mysiga sittplatser. Tomten i söderläge, har även ett flertal mindre träd som t.ex. Liriodendron tulipifera ’Aureomarginatum’, Fagus sylvatica ’Dawyck Gold’, Malus ’Adirondack’ m.fl. Och inte att förglömma min lilla ”babyhörna”.
Else-Gerd Björk, Stallgatan 15, Tomelilla
Vägbeskrivning: Från väg 11, sväng mot Bollerup (Rosendalsvägen). Kör över järnvägen och strax efter vrid till höger in på Kyrkogatan och direkt till vänster in på Stallgatan. Parkeringsplats finns intill vändplatsen. Följ sedan gångstigen mot höger vid en stor sten till hus nr 15 på höger sida.
Karta och vägbeskrivning på Google Maps.

Hos Bernhardssons i Tryde. Privat foto.

Hos Bernhardssons i Tryde. Privat foto.

Elsie & Yngve Bernhardsson

Fritidhusträdgård. Det påstås att en bra trädgård tål att visas när som helst. Så bra är inte vår trädgård. Den är bäst under juni–juli. Här finns inga utsökt komponerade rabatter (kräver mycket arbete och stor kunskap). Vi odlar bara växter som trivs på styv lerjord. Öppen jord undviks: frodighet prioriteras framför prydlighet. En viss ordning i form av strukturelement finns dock (häckar och figurer av buxbom och idegran, symmetriska kvarter, vistor). Denna formalism lättas upp av växter som delvis får växa som de vill. Vi har fem olika trädgårdar varav tre hänger ihop och bildar rum. De olika rummen har olika karaktärer. Det finns mycket träd och buskar. De ger lummighet (och mossa i gräsmattan, vilket inte bekymrar oss ett dugg). Växelspel mellan ljus och skugga skapar stämning och atmosfär. Ett annat av trädgårdens kännetecken är de långa vistorna. Två sträcker sig genom tre rum.
Elsie & Yngve Bernhardsson, Tryde 6306, Tomelilla
Vägbeskrivning: Kör till Svampakorset som är en rondell i korsningen mellan väg 11 och väg 19. Kör mot Kristianstad en dryg km. Tag till vänster mot Vanstad, Hörjel. Kör ca 900 m. Du ska passera fyra st vita hus som ligger på höger hand. Tag snett till höger i ett y-kors omedelbart efter en sten med texten Lindgården. Kör 900 m på denna mindre grusväg. Passera efter 800 m fyra st brevlådor. Tag till höger 100 m efter brevlådorna i en T-korsning. Den leder ner till två gårdar. Den vänstra är vår.
Karta och vägbeskrivning på Google Maps.

Bild från Pia Perssons trädgård. Privat foto.

Bild från Pia Perssons trädgård. Privat foto.

Pia Persson

Öppen trädgård med växter för skugga. Samlarträdgård innehållande perenner med vackra blad: Arisaema, Podophyllum, Trillium, Hosta m.fl. surjordsväxter samt även rosor. Här är alltid något nytt på gång, just nu planeras ett nytt stenparti, för att komplettera befintligt woodland, torvpartier, våtbäddar ormbunksbäddar och dammar. Även växter till salu.
Pia Persson, Storgatan 51, Tommarp
Vägbeskrivning: Kör väg 11 mellan Tomelilla och Simrishamn,kör förbi Gärsnäs. Efter 2 km ligger Ö Tommarp på  vä sida tag av där. I början av byn går vägen över en liten bäck, första huset på hö sida efter bron.
Karta och vägbeskrivning på Google Maps.

Hos Laila Dahlgren. Foto: Mari Zander.

Hos Laila Dahlgren. Foto: Mari Zander.

Laila Dahlgren

Denna trädgård är tämligen stor och intressant! Ligger i kuperad terräng med en mångfald träd såsom magnolior, katsuror, valnöt, mullbär, buskar och perenner. I trädgården finns både vilt och tamt, kattuggla, hornuggla, lövgrodor, salamandrar, igelkottar m.m. trivs också ypperligt här!
Laila Dahlgren, Glimminge 724, Simrishamn
Karta och vägbeskrivning på Google Maps.

Hos Gunilla och Lars Hansson. Privat foto.

Hos Gunilla och Lars Hansson. Privat foto.

Gunilla & Lars Hansson

En liten ”formell” trädgård. Buxbomskvarter med perenner och annueller, formklippta hörn. Stort växthus/orangeri. Mycket stensättning, vattentrappa och järndetaljer.
Gunilla & Lars Hansson, Lejegatan 46, Kivik
Vägbeskrivning: Kör till Badhotellet som ligger i södra utkanten av Vitemölla, mot Kivik. Parkera här vid stranden. Gå ett kort stycke in mot byn, ca fem hus från hotellet. Ett litet stensatt strädde på landsidan av gatan leder här in mot vårt hus som är grått med svart tak.
Karta och vägbeskrivning på Google Maps.

Plantskolor att besöka i trakten:

Tågarps Trädgård

Tågarp 6:8, Tommarp
Karta och vägbeskrivning på Google Maps.

Ulriksdal Trädgård på Kivik

Ulriksdal, Kivik
Karta och vägbeskrivning på Google Maps.
Öppet till 17.