[yellow_box]Obs! Årets riksmöte är inställt – uppskjutet. Läs mer på skanekretsen.se/inget-riksmote-i-skane-i-ar-men-ar-2021/[/yellow_box]
Bussbesöken i en rad olika trädgårdar hör till riksmötets absoluta höjdpunkter. 31 trädgårdar över hela Skåne finns med i årets program.

På de skånska slätterna med vida utblickar över landskapet kan det vara tacksamt att anlägga trädgårdar. De långa siktlinjerna, nästan oändliga och de mjukt böljande kullarna som tonar bort vid horisonten ger behaglig inramning. Det öppna landskapet ger också vindarna fritt spelrum och vi möts ofta av läplanteringar och till och med uppbyggda vallar mot västanvinden som kan vara obarmhärtig.

Stora lantliga trädgårdar
Trädgårdarna på landet har ofta generösa ytor som gör det möjligt att plantera träd och buskar och låta dem utvecklas under många år. I äldre trädgårdar kommer ni att se stora magnolior, kaukasisk vingnöt (Pterocarya fraxinifolia) med vrilar på stammen, näsduksträd (Davidia involucrata) med ”näsdukar” som svävar högt över huvudet, kentuckykaffe-träd (Gymnocladus dioicus) som fått grovt fårad bark, snödroppsträd (Halesia) som lyfter sina rosa ”droppar” till blommor så att man kan titta in, hjulträd (Trochodendron aralioides) och blomsterkornellerna (Cornus florida) med sina kritvita, stora blommor som man får böja på huvudet – bakåt – för att se i all sin glans.
De väl tilltagna ytorna ger också plats för perenner i kompositioner. De kan också tillåtas att sprida sig, en flera kvadratmeter stor yta med alströmeria ger också en upplevelse.

Lite ovanligare träd
En del har skyddande skog som närmaste granne och här kommer ni att få se tulpanträd (Liriodendron tulipifera), korstörne (Gleditsia triacanthos) med obarmhärtiga taggar, och rosor som tillåts svinga sig högt och låta de blommande grenarna att välla fram ohämmat. Ibland smyger sig trädgården ut bland träden och samsas med det vilda.
När resterna av gamla träd fått flytta in i trädgården kallar man det för ”stumpery garden” i England. Vi har inget bra namn på detta, men exempel finns.
Små trädgårdspärlor
Trädgårdarna i städer och samhällen ger andra upplevelser. Det begränsade utrymmet inbjuder till väl valda mindre träd med vackra stammar, formklippning, minibarrväxter, stenpartier, odling i tråg och i ”strandade skepp”, kompositioner på mindre ytor, som kräver intensiv skötsel och säker känsla för färg och form. Här växer amatörväxterna tätt.
Hosta är en omtyckt växt, bladens färger i olika kombinationer, storlek och form liksom blommornas färg, storlek och doft utmanar samlarna. Kobrakallorna (Arisaema) i olika former ger också utmaning som många inte kan motstå, liksom orkidéerna. Trumpetrankan (Campsis radicans) är sällsynt, men dess ymniga, brandgula kaskader av blommor kan ses välla över plank eller mot en vägg. Gunneran är också sällsynt och odlas bara av dem som är beredda att täcka med halm som isolering mot kyla, plast mot regn och ett litet hus som skydd mot vindarna. Sådana medlemmar har vi också.

Rododendronsamlare
Vi har flera framstående samlare bland våra medlemmar, inte minst av rododendron. Det är också flera som frösår och förädlar för att få fram nya sorter, till exempel med vackert indument (skyddande filtskikt på undersidan av bladen).
Det skånska klimatet ger möjligheter att plantera träd av ovanligare slag. Vi har medlemmar med stora trädsamlingar varav många exemplar härstammar från insamlingar av vetenskapliga expeditioner. Upplev en hel lund med magnolior, bland andra virginiamagnolia (Magnolia virginiana) och storbladig magnolia (Magnolia macrophylla), ett trettiotal olika sorters björkar, lönnar som ännu inte fått något namn, kejsarträd (Paulownia tomentosa), mandaringran (Cunninghamia lanceolata), bambu, buskar som hebe, trädaster (Olearia), Hoheria och podokarp (Podocarpus) – och mycket mer som väntar er.
Text: Eivor Johansson
Vi visar våra trädgårdar på bussresorna 13–14 juni 2020
- Eric och Birgitta Andersson, Bromölla
- Sture Bengtsson, Ö Vemmenhög
- Anna och Rickard Carlsson, Ängelholm
- Bo Ekström och Ann-Marie Göransson, Helsingborg
- Marianne och Erik Gyllstedt, Skurup
- Ulf och Anna Hemdal, Allerum
- Jenny Hennig och Rickard Eriksson, Helsingborg
- Gun och Dan Jeppsson, Knislinge
- Anders och Yvonne Johnsson, Munka Ljungby
- Lennart och Kerstin Karlsson, Tjörnarp
- Jan-Åke och Marie Larsson, Staffanstorp
- Ann Margreth och Jan-Erik Lundgren, Hässleholm
- Stefan Magnusson, Höör
- Ewa Mellerström och Lars Malmgren, Hörby
- Vibeke och Jan Nilsson, Ljungbyhed
- Rolf och Ulla Nilsson, Kågeröd
- Marguerite och Kaj Nordkvist, Vinslöv
- Mona Odelbrink och Gert Persson, Dösjöbro
- Birgitta och Lennart Olofsson, Knislinge
- Kristina och Christer Olsson, Näsum
- Inger och Tommy Olsson, Simrishamn
- Inger och Mikael Persson, Konga
- Ann-Britt och Börje Pettersson, Vinslöv
- Lise-Lotte och Mike Pierce, Önnarp
- Finn och Britt Rasmussen, Förslöv
- Göran och Birgitta Rosendahl, Ängelholm
- Margareta och Folke Sjöberg, S. Sandby
- Kerstin och Lars Sjörén, Hässleholm
- Carl-Göran Sjöstedt, Bara
- Tommy och Christel Sjöstrand, Axelvold
- Annika och Lars Svensson, Skivarp

