Lucka 24 – julros

Den näst sista luc­kan – lucka 24 på julaf­ton – kom­mer från för­fat­ta­ren och träd­gårds­jour­na­lis­ten Eva Robild (Höganäs):

Julrosor (Helleborus) är en av mina pas­sio­ner, och just den här hybri­den är från Ashwood Nurseries i England, men jag odlar en snar­lik i rabat­ten hemma – dock har den ännu inte hun­nit bli lika stor.

Julrosor sva­rar inte så bra på meris­tem­för­ök­ning, då plan­tor­na kan bli klena och sjuk­doms­be­näg­na, så där­för använ­der man ofta­re frö­sådd hos John Massey på Ashwood Nurseries (som för övrigt även är spe­ci­a­list på blå­sip­por och har en maka­löst fin pri­vat­träd­gård som han ofta hål­ler gui­da­de turer i). Frösådderna bety­der för­stås att plan­tor­na inte är exakt lika sina ”för­äld­rar”, men ofta snar­li­ka och får namn efter grup­per typ Yellow Spotted Blotch eller Primrose Red Nectaries Flush.

Julrosor trivs i mull­rik fuk­tig­hets­hål­lan­de jord, gärna i lund­mil­jö som är ljus på våren men skug­gi­ga­re under som­ma­ren. Det vik­ti­gas­te är att jor­den inte tor­kar ut för hårt på som­ma­ren. Fröna har kort håll­bar­het, så om du vill så dem kon­trol­le­rat, skör­da fröna under som­ma­ren och så dem så snart de tor­kat – eller under samma höst. Placera såd­der­na svalt under vintern.

Det är en ros utsprung­en, en blom­ma skär och blid – mitt i den kalla vin­ter, i mid­natts mörka tid.

Läs mer om jul­ro­sor i Eva Robilds e‑bok om julrosor.

© 2022 Sällskapet Trädgårdsamatörerna Skånekretsen.