Eivor Johansson, obotlig trädgårdsälskare som sitter i Skånekretsens styrelse, väljer växt 5 december:
En av trädgårdens höjdpunkter inträffar när svavelpionen, Paeonia mlokosewitschii, blommar i slutet av maj. Stora, svavelgula blomkalkar med ett gulare rufs av ståndare. Redan tidigt på våren bryter de bronsfärgade skotten genom den grå markytan. Sakta vecklas de praktfulla bladen ut och från och med nu sitter jag gärna på bänken bredvid och betraktar underverket. Lite senare får bladen sin karakteristiska blå-grå-gröna färgton som framhäver den den svalt gula blomman.
Svavelpionen är inte svårodlad och inte särskilt krävande. Den står nu lite inklämd i vandrande skugga. Tidigare hade den sin plats överst i en solig slänt i full sol i södra Stockholmsområdet. Den blommade bra där också. Svårigheten ligger snarast i att få tag i ett exemplar med den rätta svavelgula nyansen utan röda strimmor. Hur jag fick tag i min? Det är en annan historia.
Eivor Johansson
Läs mer om svavelpionen:
pionisten.se/pionregister/arter/paeonia-mlokosewitchii.html
www.peony.ca/species/mloko.htm

Svavelpion (Paeonia mlokosewitschii). Foto: Eivor Johansson.
Hej Eivor,
Svavelpion är den pion jag helst skulle vilja ha o vår trädgård på landet 5 mil från Gällivare. Beställde en gång några miniplantor som var små med trådsmala rötter. Tyvärr la piongubben de små plantorna mellan ett papper i ett kuvärt. Hos posten vandrade kuvärtet genom en stämplingsmaskin och när jag öppnade brevet fanns där ett par pyttesmå plantor som som mu var mmosade och tillplattade. Jag är så intresserad av att veta om svavelpion kan klara sig bär uppe där vinterkylan alltid under någon period kryper ner till ‑40. Nu undrar jag om du skulle kunna avvara ett par frön från din planta? Det kanske är många som frågar och spär det ju svårt med alla frågor, men om det skulle gå an så är det här min adress: Lena Lindroth, Kyrkvägen 10, 08041 Hakkas.
Vänlig hälsning
Lena